De islamitische extremisten van de tereurgroep ISIS claimen controle te hebben over een grote olieraffinaderij ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Soennitische opstandelingen in Irak zeggen de belangrijkste olieraffinaderij in het land te hebben veroverd. Dat meldde de BBC dinsdag.
Strijders van terreurgroep ISIS en regeringstroepen zijn al meer dan een week verwikkeld in zware gevechten om het complex bij Baiji, ten noorden van Bagdad.
Iraakse staatsmedia meldden dinsdag volgens CNN echter dat de regeringstroepen de controle over de raffinaderij nog steeds hebben. Regeringstroepen wisten de afgelopen tijd diverse aanvallen op het complex af te slaan.
Raffinaderij Baiji in Irak
Volgens een woordvoerder van de opstandelingen is het de rebellen gelukt de olieraffinaderij volledig te veroveren. Lokale stammen moeten het complex de komende tijd gaan beheren, terwijl de strijders verder oprukken richting Bagdad.
(klik op grafiek voor uitvergroting; bron: iraqei.com)
Economisch is Irak de afgelopen jaren weer een belangrijk olieland geworden. Als het land terugvalt in complete chaos, heeft dat aanzienlijk invloed op olieprijzen en de mondiale oliebalans.
Olierijkdom Irak
Het olierijke Irak is één van de laatste gebieden in het Midden-Oosten met een groot potentieel voor de winning van relatief goedkope olie. De bewezen oliereservers van het land worden geschat op 141 miljard vaten, waarmee Irak nummer vijf is in de wereld, achter Saoedi-Arabië, Venezuela, Canada en Iran.
Door sterkere betrokkenheid van internationale energiebedrijven is de olieproductie van Irak de afgelopen jaren ook opgelopen tot zo’n drie miljoen vaten olie per dag. Om dit in perspectief te plaatsen: de mondiale olieproductie lag afgelopen april op circa 92 miljoen vaten per dag.
Bagdad en zuiden Irak cruciaal
Belangrijk gegeven is dat het gros van de grote olievelden van Irak in het zuiden ligt, het gebied dat vooralsnog wordt gecontroleerd door de centrale regering van president al-Maliki. Daarnaast heeft het Koerdische noorden veel olie, rond de stad Kirkuk.
In het noorden van Irak loopt, langs de door de islamitische extremisten ingenomen stand Mosul, een oliepijplijn naar Turkije, maar die is al sinds maart buiten werking gesteld. Het gros van de huidige olieproductie van Irak komt van velden in het zuiden en loopt via de havenstad Basra.
Zolang de extremisten niet verder oprukken naar Bagdad en het zuiden kan Irak zijn huidige productie waarschijnlijk redelijk op peil houden. Oliemarktexperts stellen dat bij beperkte uitval van de Iraakse productie er wel ruimte is voor Saudi-Arabië om wat extra te produceren. Maar bij een grootschalig conflict in het zuiden van Irak zal de mondiale oliemarkt zeker geraakt worden.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Shell niet bezig met, wel klaar voor evacuatie Irak
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl